BİLGİLENDİRME YAZILARI
DANIŞMANLIK SÜRECİ
- Aşama: Tez, ödev, makale vb. çalışmanız ne ise bize mail, telefon veya watsapp yoluyla ulaşmanız halinde ekip arkadaşlarımız öncelikle konu detaylarını (süre, istenen herşey vb.) sizden öğrenerek ilgili alandan uzmanımıza aktarıyor. Bu doğrultuda sizlere 24 saat içerisinde konunuzla ilgili geri dönüş yapılarak fiyat ve süre bilgilendirmesi yapılmaktadır.
- Aşama: Tüm detaylar sizin için uygunsa sizden üniversitenize ait tez / proje yazım kılavuzu alınır ve bir çalışma planı oluşturulur. Çalışmanıza ait fiyatlandırma ve ödeme biçimi de bu planda yazar.
- Aşama: Çalışmalarda ilk etapta başlayan, vazgeçen öğrenciler olduğu için hocaların emeğini korumak adına kaparo alınarak çalışmaya başlanır. Kaparonun karşılığı olarak 1-3 gün içerisinde size yazılan bölüm veya içindekiler kısmı iletilir.
- Aşama: Çalışmanın süresine bağlı olarak haftalık teslimler yapılır. Çalışma süresince sizler de danışmanınıza bizden teslim aldığınız bölümleri iletirseniz eş zamanlı olarak çalışma ilerleyeceği için daha sağlıklı şekilde ilerlenir. Örneğin; çalışmanın başarısını sizler de görürsünüz veya düzenleme var ise o kısım hazırlanır.
- Aşama: Çalışma tamamıyla teslim edilir. Son ödeme alınır ve şayet öğrenci çalışmayı sunacaksa veya tez savunmasına girecekse kendisine ilgili çalışmayı hazırlayan hocadan gelen tüyolar/yapması gerekenler veya çalışmaya ilişkin bilgiler hazırlanması istenir. Bu bizlerin verdiği ücretsiz bir hizmettir.
TEZ KONUSU SEÇİMİ
28.01.2020
Akademik eğitimin en önemli süreçlerinden biri ders döneminin tamamlanması ile başlayan tez/proje yazım sürecidir. “Tez”; Türk Dil Kurumu’nun tanımında Fransızca “these” kelimesinden dilimize geçen ve ilk anlamında “sav”, ikinci anlamında ise “Üniversitelerde öğrencilerin veya öğretim üyelerinin hazırlayıp bazen bir sınav kurulu önünde savundukları bilimsel eser” olan bir kelimedir. Tez denildiğinde akla bir konuyu savunma adına yapılan girişim de gelmektedir. Bu nedenle tez yazan bir kişi, öncelikle bir konuyu etraflıca bilmeli, ardından savunmaya geçmelidir. Bu noktada da üniversitelerin son aşamasında niçin tez yazdırıldığı, tez yazmanın amacı da ortaya çıkmaktadır. Ders aşamasını tamamlayan öğrencinin, aldığı dersleri tam anlamıyla algılayıp gereken edinimi kazanması aslında tez yazımıyla kendini göstermektedir.
Tez yazım sürecinin ilk ve belki de en önemli aşaması tez konusunun seçimiyle başlamaktadır. Tez konusu seçmenin iki önemli boyutu vardır. Birincisi öğrenci açısından konunun ne denli anlatmaya elverişli olması ile ilgiliyken, ikincisi ise tez konusu açısından ne denli anlatılabilecek ve üzerine araştırma yapılabilecek bir konu olması ile ilgilidir. Birinci açıdan ele aldığımızda; her bireyin bilgi ve kültür birikiminin farklı olması, ilgi alanları ve konuya yönelik alakalı bakış açısı tez konusunda ne denli yaratıcı ve detaylı bir çalışma ortaya çıkaracağını gösterici olacaktır. Nitekim, kişinin konuya olan ilgisi araştırma sürecinde motivasyon faktörünün devreye girmesiyle daha detaylı bir ürün ortaya konulmasını sağlayacaktır. Bu nedenle bireyler, tez danışmanlarıyla birlikte yürütmek istedikleri konuyu öncelikle kendi içinde çözmeli ve “ben en iyi neleri anlatabilirim” veya “neleri anlatmak istiyorum” sorusunu kendilerine sorup yanıtlayarak hareket etmelidirler. İkinci aşamada ise konunun ehemmiyeti devreye girecektir. Tez konusu seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan birkaçı şu şekilde sıralanabilir:
- Araştırmak istenen konu daha evvel ne kadar ele alınmış ve araştırılmıştır? Kişi bu araştırmayı yaptığında ilgili literatüre ne kadar katkı sağlayacaktır?
- Araştırılmak istenen konu daha evvel çok sık ele alınan bir konu değilse, konuyu temellendirme noktasında ne kadar kaynak elde edilebilir?
- Konu ne derece sınırlandırılmıştır? Konunun genellikten uzak ve belli bir alanda sınırlandırılmış olması mühimdir.
Göze alınan bu üç nokta gibi birçok daha detay tez konusu seçerken göze alınmalıdır. Nitekim yapılan araştırmalarda ortaya konulan en önemli şeylerden biri başarılı bir tezin, öncelikle konu seçimi aşamasında kendini gösterdiğidir. Daha evvel sıkça çalışılan, özgünlükten uzak veya çalışma alanı kısıtlı bir tez, kişinin bilgi birikimini ve araştırma kabiliyetini de göstermesine engel olacaktır. Bu nedenle her araştırmacı öncelikle kendi ilgi ve araştırma hedefine bağlı olarak tez konusu seçmeli, konuyu kendi içinde artı ve eksileriyle değerlendirerek çalışmaya başlamalıdır.